Стажування проф. Саченка А.О. в університеті Зіген, Німеччина

Тривалість стажування становила 4 тижні з 9 листопада по 5 грудня 2015 року.

Стажування в Університеті Зіген відбувалося відповідно наказу по ТНЕУ № 639 від 5.11.2015 року згідно із запрошенням Університету м. Зігена, Німеччина від 27.10.2015 року. Покриття витрат здійснювалося за кошти приймаючої сторони.

Стажування мало двоетапну структуру. На перщому етапі (перший тиждень стажування) прийняв участь в осінній школі в Туріні, Італія, з “Flexible Robotics in Surgery”

Другий етап – три тижні стажування у Університеті Зіген

Третій етап – одноденний візит в University of Applied Sciences, Dortmund

Перший етап: В рамках проекту STIFF-FLOP була організована осіння школа з гнучкої робототехніки в хірургії, що проходила в Туріні, Італія з 9 по 11 листопада 2015 року. В осінній школі взяли участь усі команди учасники проекту STIFF-FLOP (Німеччина, Англія, Іспанія, Франція, Польща). Мною була презентована доповідь «Method for improving the accuracy with a significant influence of non-informative factors». (програма літньої школи додається).

Етап 2: було проведено науковий семінарі у м. Зіген 19 листопада 2015 р. за участю аспірантів Christof Hille, Erwin Gerz. Мною було зроблено презентацію наукових проектів (Horizon 2020, NATO, двосторонньої Україно-Німецької програми), освітньої програми (Erasmus+ Programme EAC/A04/2015), DAAD Research Internship. Крім того було мною було презентовано результати НДІ інтелектуальних комп’ютерних систем.

Крім того, протягом трьох тижнів відвідав лекції і лабораторні заняття німецьких викладачів, зокрема у сфері інтелектуальної робототехніки та застосування автоматичного контролю. Вражаючою є використання новітньої комп’ютерної техніки та обладнання (LabView) в навчальних лабораторіях. Проведено зустрічі з дослідними групами наукового центру  сенсорних систем ZESS (керівник центру проф. Otmar Lotfeld). Прийняв участь у двох наукових семінарах кафедри електротехніки та інформатики, завідувач проф. Hubert Roth), де представив наукові результати НДІ інтелектуальних комп’ютерних систем ТНЕУ.

Можна відмітити високий рівень експеримента льної бази в дослідницьких лабораторіях (Robot KUKA).

Етап 3: 24 листопада 2015 року було проведено семінар в університеті прикладних наук і мистецтв у Дортмунді. Тема: стан та можливі напрямки співробітництва між університетом прикладних наук і мистецтв та ТНЕУ.

Учасниками також були Andre Dechange, Peter Reusch, Wolfgang Tysiak, Carsten Wolff.
Рисунок2
Коротко проінформував німецьких колег про те, що тривалість магістерських у програм у ТНЕУ збільшено з 1 року до півтора, що наблизило їх до європейських; кількість студентів з управління проектами становить 43 включаючи 13 на англомовній програмі, та робочі програми як англомовні, так і україномовні приведені у відповідність до Європейської магістерської програми з проектного менеджменту (Euro MPM); є 4 українських і 2 іноземних студенти для обміну; з вересня 2016 року відкривається аспірантура з управління проектами при ТНЕУ.

Також було обговорено академічну співпрацю. Основні результати:

Andre Dechange, Wolfgang Tysiak, Carsten Wolff мають намір відвідати Тернопіль в лютому, щоб відібрати студентів на навчання у Euro MPM:

– Погоджено подвійне керівництво магістерськими роботами для одного студента з ІТ проектів, Оксана Дунець і одного студента з економічного проекту з базовою економічною освітою, Сергій Гуцал.

– відібрані студенти зможуть відвідати Дортмунд в червні-липні 2016 року щоб обговорити виконання магістерських робіт і прийняти участь у конференції та літній школі.

– Студенти зможуть навчатися один семестр у Дортмунді здаючи кредити і консультуючись у керівників

– Студенти захистяться в Тернополі у січні 2017 року і потім зможуть поступати в Euro MPM.

Проекти:

– Проект DAAD для викладачів і дослідників

– Участь у програмі Erasmus + Programme/2016

Дослідницька співпраця: Дортмундський університет зацікавлений у співкерівництві дисертаціями,зокрема домовились про спів керівництво кандидатською дисертацією Юрія Іванишака, співкерівник Carsten Wolff, і Михайла Домбровського, Wolfgang Tysiak.

Виконання спільного україно-німецького проекту:

– Програма Eureka

– Horizon 2020 : Work Programme 2016 – 2017

– DAAD Research Internship

Запропоновано організувати друк відібраних статей з конференції IDAACS’2015 PM в одному із журналів.

Обидві команди підготують спеціальний потік з управління з управління проектами на наступній конференції IDAACS’2017, яка відбудеться у Бухаресті, Румунія 21-23 вересня 2017 року.

Рисунок6 Рисунок5 Рисунок4 Рисунок3

Залишити відповідь