Літня школа «Доповнена реальність: ІТ та культура» в Одесі

З 17 по 22 вересня 2018 року в Одеському національному політехнічному університеті (ОНПУ) проходила літня школа «Доповнена реальність: ІТ та культура». На запрошення модератора школи, професора Берлінського університету прикладних наук, Почесного доктора Тернопільського національного економічного університету Юргена Зіка, студенти магістерської освітньої програми «Комп’ютерні науки» Юрій Антонюк, Сергій Рімашевський, Олег Бандрівський та Назарій Садовий, а також професор Анатолій Саченко і доцент Ірина Турченко взяли участь у літній школі. ЇЇ учасники – студенти комп’ютерних наук з ТНЕУ, ОНПУ та Берлінського університету прикладних наук працювали у групах по 4-5 чоловік над проектами з доповненої реальності, освоювали Unity, Vuforia, ARCore, ARKit.

Доповнена реальність – це поєднання реального світу і нашарування на нього віртуальних ‎зображень – голограм. При цьому доповнена реальність принципово відрізняється від віртуальної. У доповненій реальності ‎можна спостерігати реальне середовище, в якому знаходишся, тоді як у віртуальній реальності людина ‎перебуває повністю у 3D-згенерованому світі.‎ Найбільш відомим прикладом доповненої реальності є гра Pokemon Go. На реальних локаціях діти і ‎дорослі полюють за віртуальними покемонами. Проте справжній потенціал доповненої реальності розкривається не лише у розвагах, а у нових можливостях, які вона дозволить реалізувати в освіті та виробництві.

По закінченні літньої школи було обрано три найкращі проекти. Члени команд-переможців мають можливість стати студентами Берлінського університету прикладних наук на один семестр. Один із них отримає фінансування від Берлінського університету.

У цей же період Одеський національний політехнічний університет святкував своє сторіччя. Тому всі учасники літньої школи мали можливість долучитися до усіх урочистостей, а також насолодитися прогулянками містом і на катері вздовж узбережжя, джазовим концертом в Одеському музичному залі та балетом в Одеському національному академічному театрі опери та балету – найстарішому оперному театрі України.