10th ІЕЕЕ конференція IDAACS 2019 у Меці, Франція

З 18 по 21 вересня 2019 року в м. Мец, Фрація, на базі технічного інституту Ecole Nationale d’Ingénieur de Metz (ENIM) Університету Лотарінгії (University of Lorraine) відбулася міжнародна конференція The 10th IEEE International Conference on Intelligent Data Acquisition and Advanced Computing Systems: Technology and Applications (IDAACS 2019). Організаторами IDAACS 2017 виступили науковці НДІ інтелектуальних комп’ютерних систем Тернопільського національного економічного університету та Інституту кібернетики ім. В. М. Глушкова НАН України – співголова IDAACS 2019 Анатолій Саченко та Ecole Nationale d’Ingénieur de Metz – співголова IDAACS 2019 Kondo Hloindo Adjallah.

18 вересня розпочалася реєстрація і відбулась Welcome party, а 19 вересня зранку відбулась сесія вікриття. Відкрив конференцію Голова International Advisory Board (IAB) George Markowsky, США, який запропонував вшанувати хвилинами мовчання пам’ять про Wiesław Winieckі та Domenico Grimaldi. Також на відкритті виступили директор Ecole Nationale d’Ingénieur de Metz Pierre Chevrier, керівник Laboratory of Conception, Optimisation and Modelling of Systems (LCOMS) Imed Kacem, співголови IDAACS 2019 Анатолій Саченко та Kondo Hloindo Adjallah. Наприкінці сесії George Markowsky оголосив рішення IAB: симпозіум IDAACS SWS 2020 відбудеться у м. Дортмунд, Німеччина на базі Університету прикладних мистецтв Дортмунда у вересні 2020 року, а IDAACS’2021 – у м. Краків, Польща на базі Cracow University of Technology у вересні 2021 року.

На пленарній сесії 19 вересня виступив запрошений доповідач (Keynote) Jürgen Sieck з Німеччини на тему: «Augmented and Virtual Reality Applications for Culture and Tourism». В цей день проведено одну постерну та 11 усних сесій, включаючи меморіальну сесію в честь пам’яті Wiesław Winiecki. Завершився день цікавою екскурсією по місту.

20 вересня на пленарній сесії виступив запрошений доповідач (Keynote) Kurosh Madani з Франції на тему: “Machine-Awareness Through a Machine-Learning Based Humanization of Robots’ Gazing”. Наприкінці сесії Uwe Grossman i Carsten Wolff презентували Університет прикладних мистецтв Дортмунда як господарів симпозіуму IDAACS SWS 2020, що відбудеться у вересні 2020 року, а Zbigniew Kokosiński – Політехніку Краковську, Польща як господарів наступної конференції IDAACS’2021, що відбудеться у вересні 2021 року. Всього в цей день проведено одну постерну та 12 усних сесій включаючи меморіальну сесію в честь пам’яті Domenico Grimaldi. Завершився день урочистою вечерею у привабливому будинку Arsenal.

21 вересня на пленарній сесії виступив запрошений доповідач (Keynote) Fabio Scotti з Італії на тему: “Artificial Intelligence for Biometric Systems: Applications, Innovative Systems, and Trends”. Цього ж дня проведено одну постерну та чотири усних сесій включаючи круглий стіл та церемонію закриття конференції.

На розгляд до International Programme Committee (IPC) було подано 314 робіт авторів з 42 країн. В результаті рецензування прийнято і надруковано 213 робіт у збірнику праць конференції у двох томах (Том 1, 1–578 ст., Том 2, 579–1147 ст). Збірник праць буде подано до IEEE Xplore і згодом індексовано в Scopus та Web of Science.

Від ТНЕУ презентували свої роботи професори Анатолій Саченко та Володимир Кочан, доценти Павло Биковий, Світлана Саченко та Ірина Турченко, к.т.н. Тарас Лендюк, викладач Віталій Дорош та студент-магістр Іван Кіт.

На церемонії закриття голова вибраного комітету науковців John Kalomiros, на основі оцінки всіх робіт та ранжування презентацій головами сесій, оголосив найкращі роботи. Титул найкращої доповіді з грошовим призом 400 CHF швейцарських франків від спонсору MDPI Sensors кожна отримали: доповідь науковців з Литви – Rytis Augustaukas, Arūnas Lipnickas, а також доповідь молодих вчених з Канади – Stéphane Duguay, Steven Pigeon. Книгами – монографіями видавництва River Publishers нагороджено три кращих усних доповіді науковців із Словаччини – Štefan Balogh, Ján Mojžiš, України – Olena Golembovska, Vyacheslav Kharchenko, Igor Shostak, Mariia Danova, Olena Feoktystova, Vladyslav Plietnov та Німеччини – Ingo Kunold, Hendrik Wöhrle, Markus Kuller, Nursi Karaoglan, Fabian Kohlmorgen, Jörg Bauer, а також усіх співголів сесій. Крім того, було вислухано та обговорено коментарі учасників, зокрема з нових потоків та тематики сесій, часу проведення конференції тощо. Заслухано також пропозиції Kurosh Madani, John Kalomiros і В’ячеслава Харченка по тематиці книг (на основі відібраних робіт конференції IDAACS’2019) для видавництва River Publishers.

В цілому, на думку учасників і відзивів, що згодом надійшли в ОргКом, 10 ІЕЕЕ конференція IDAACS’2019 завершилась грандіозним успіхом.