Візит Саченка А.О. у Хельсінкі

У період з 26.03.2015 р. по 29.03.2015 р. я відвідав університет Аалто (Aalto), Гельсинки, Фінляндія в якості офіційного опонента для участі у захисті кандидатської дисертації аспіранта Jaakko Talonen на тему «Advances in Methods of Anomaly Detection and Visualization of Multivariate Data», керівник Prof. Olli Simula, консультанти Dr Miki Sirola і Dr Mika Sulkava.150329ixus500 017 Захист дисертації відбувся 27 березня 2015 р., причому процедура публічного захисту суттєво відрізнялась від українського стандарту, і навіть від прийнятого в інших країнах Європи (наприклад, Німеччина, Польща і Чехія). Зокрема, опонент був єдиний, хто задавав питання (понад 20 питань) і прийняв заключне рішення по присудженню докторського ступеня на основі попередньої оцінки докторської дисертації кандидата, якості презентації його дисертації і коректності відповідей кандидата на задані питання. В кінці захисту опонент зачитав свій позитивний відзив з врахуванням вищевказаних критеріїв.
Цікавою була також вечеря в затишному ресторані після захисту, де зібралися крім офіційних осіб, друзі, колеги та члени сім’ї кандидата. Хотів би відмітити спеціальну одежу і взуття (dress code) для офіційних осіб (керівник, опонент, консультанти і кандидат) на захисті і ресторанній вечері, що є традиційним для університетів Фінляндії.
Крім процедури захисту, прийняв участь у декількох робочих зустрічах з вищеназваними фінськими науковцями та обговорив потенційні напрямки співробітництва. Зокрема, намічені доповіді для міжнародної конференції IEEE IDAACS’2015 у Варшаві 24-26 вересня 2015 р., керування спеціалізованим спеціалізовану потоком сесій «Big Data» Dr Miki Sirola. Проведено ряд дискусій з Prof. Olli Simula, який співпрацював разом з всесвітньовідомим фінським вченим Teuvo Kohonen, одним із основоположників штучних нейронних мереж і автором самоорганізовуваних карт Кохонена. В результаті, Prof. Olli Simula був запрошений зробити пленарну доповідь на конференції IDAACS’2015 у Варшаві. Крім того, обговорено можливість проведення міжнародної конференції IDAACS’2019 у місті Гельсинки, на базі університету Аалто. На мою думку, університет Аалто має високий міжнародний рейтинг, сучасну матеріальну базу (обладнання і аудиторії), та визнаних науковців, тобто він є добрим кандидатом для конференції IDAACS у 2019 році.
Фінські колеги організували два екскурсійні тури по університету Аалто та місту Гельсинки. Університет Аалто, один з найвідоміших у Фінляндії, є результатом об’єднання у 2010 році трьох університетів: технічного університету зі світовим рейтингом, економічного університету і університету прикладних наук. Університет Аалто налічує у своєму складі біля 20 тисяч студентів і розміщений в привабливому містечку Espoo, яке примикає до Гельсинки і розміщене у лісосмузі на побережжі Фінської затоки. Місто Гельсинки має потужний морський порт і два аеропорти, налічує безліч різнорідних церков, цікавих пам’ятників архітектури, історичних місць та затишних ресторанів і кафе.

Залишити відповідь